Sposób przygotowania:
Ciasteczkowe rozetki
Do miski wlewamy płynne składniki. Dodajemy do nich żółtko oraz cukier i dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i całość dobrze ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do jakiegoś wysokiego naczynia. Ja użyłam dużego słoika. Dzięki temu łatwiej nam będzie zanurzać foremkę w cieście.
Olej stawiamy na gazie. Gdy osiągnie temperaturę taką jak do smażenia pączków wkładamy do niego foremkę, by się ogrzała. Następnie wyjmujemy ją czekamy, aż ocieknie nadmiar tłuszczu i wkładamy foremkę do ciasta.
Należy pamiętać, że foremki nie wsadzamy całej tylko tak, by było widać jej górę. Inaczej ciasteczka nam nie spadną z foremki.Tak przygotowaną foremkę zanurzamy w oleju i czekamy aż ciasto "zejdzie". Ponownie ogrzewamy foremkę i zanurzamy w cieście i wkładamy do oleju. Tak postępujemy aż do wykorzystania całego ciasta.
Ciasteczka smażymy na złoty kolor.
Po usmażeniu układamy ciasteczka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Olej stawiamy na gazie. Gdy osiągnie temperaturę taką jak do smażenia pączków wkładamy do niego foremkę, by się ogrzała. Następnie wyjmujemy ją czekamy, aż ocieknie nadmiar tłuszczu i wkładamy foremkę do ciasta.
Należy pamiętać, że foremki nie wsadzamy całej tylko tak, by było widać jej górę. Inaczej ciasteczka nam nie spadną z foremki.Tak przygotowaną foremkę zanurzamy w oleju i czekamy aż ciasto "zejdzie". Ponownie ogrzewamy foremkę i zanurzamy w cieście i wkładamy do oleju. Tak postępujemy aż do wykorzystania całego ciasta.
Ciasteczka smażymy na złoty kolor.
Po usmażeniu układamy ciasteczka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
zbysiowa
misia5
Koniecznie :)