misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Ciasteczkowe rozetki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Te ciasteczka pamiętam z mojego dzieciństwa. Rozetki robi się bardzo szybko i równie szybko one znikają.

Ciasteczkowe rozetki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczkowe rozetki

 

 

  • cukier puder do posypania usmażonych ciasteczek
  • olej do "głębokiego" smażenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczkowe rozetki
Do miski wlewamy płynne składniki. Dodajemy do nich żółtko oraz cukier i dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i całość dobrze ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do jakiegoś wysokiego naczynia. Ja użyłam dużego słoika. Dzięki temu łatwiej nam będzie zanurzać foremkę w cieście.

Olej stawiamy na gazie. Gdy osiągnie temperaturę taką jak do smażenia pączków wkładamy do niego foremkę, by się ogrzała. Następnie wyjmujemy ją czekamy, aż ocieknie nadmiar tłuszczu i wkładamy foremkę do ciasta.

Należy pamiętać, że foremki nie wsadzamy całej tylko tak, by było widać jej górę. Inaczej ciasteczka nam nie spadną z foremki.Tak przygotowaną foremkę zanurzamy w oleju i czekamy aż ciasto "zejdzie". Ponownie ogrzewamy foremkę i zanurzamy w cieście i wkładamy do oleju. Tak postępujemy aż do wykorzystania całego ciasta.

Ciasteczka smażymy na złoty kolor.

Po usmażeniu układamy ciasteczka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Ciasteczkowe rozetki
Foremkę wstawiamy do nagrzanego oleju by się ogrzała
Ciasteczkowe rozetki
Ciasto przelewamy do wysokiego naczynia i wkładamy do niego ogrzaną foremkę
Ciasteczkowe rozetki
Tak przygotowaną foremkę zanurzamy w oleju i czekamy aż ciasto
Ciasteczkowe rozetki
Ciasteczka smażymy na śliczny złoty kolor