Sposób przygotowania:
Rozetki
... dorobilam sie foremek, znalazłam odpowiedni przepis w necie i przystąpilam z moich "zasmarkanym zakaszlonym" kosmitą do pracy:) ciastka wyszły fajowe, sa bardzo proste w zrobieniu bo własciwe całą prace wykonał moj mały kosmita, ja tylko zdejmowałam upieczone z foremek i posypałam cukrem pudrem.
Wymieszac make, cukier, sol, dodac mleko, lekko i wanilie. Dobrze wymieszac na gladka mase i zostawic aby odpoczelo, przynajmniej 30 minut. Olej rozgrzac w szerokim rondlu do temperatury 195ºC. Dowolna koncowke wkrecic do uchwytu, zanurzyc na kilka minut w goracym oleju, lekko otrzasnac i delikatnie zanurzyc w ciescie i smazyc az ciastka sie ladnie zrumienia. Czasami same odczepiaja sie od koncowki, czasami trzeba sobie pomoc widelcem. Odsaczyc na reczniku papierowym, przeniesc na talerz i lekko oproszyc cukrem pudrem.
żródło:http://namiotle.widmo.biz/en/ciasta/sodkie-ronoci
Razem z foremkami była dołączona ulotka na ktorej tez byl podany przepis na ciasto ale nie zrobiłam wg niego bo nie miałam piwa, na wszelki wypadek podam nizej moze ktos wg niego zechce zrobic. Dodatkowo byla bardzo ważna uwaga dzieki ktorej zrozumialam gdzie popełniłam błąd przy pierwszych 2 ciasteczkach ktore nie wyszły bo zbyt mocno przykleiły sie do foremek. wiec cyt "Obie formy umieszczamy w goracym tłuszczu (przy pierszym uzyciu na ok. 10 minut celem ich wygrzania). Po nagrzaniu form zanurzamy pierwsza z nich w ciescie, ciasto przylepi sie do formy, przenosimy na tłuszcz zanurzajac, po chwili ciasto odlepi sie od formy lub gdy nie chce sie odlepic to wstarczy pomoc sobie widelcem i sciagnac ciasteczko. Forme pozostawiamy w oleju a z druga ponawiamy czynnosc. Formy nalezy zanurzac naprzemiennie w ciescie tak by zawsze miały wysoka tempreature dzieki ktorej ciasto do formy przylega a w oleju sie odlepia. Formy zanurzamy w ciescie w taki sposób zeby ciasto nie dostało sie na wierzch foremki co uniemozliwi odlepienie sie ciasta od formy".
przepis z ulotki na ciasteczka waflowe:1/2 l piwa, 10 g rumu lub octu (zapobiegnie wpijaniu sie tłuszczu), 3 jajka, 30dag mąki, szczypta soli.
Smacznego:) super pomysł na świąteczny deser
Wymieszac make, cukier, sol, dodac mleko, lekko i wanilie. Dobrze wymieszac na gladka mase i zostawic aby odpoczelo, przynajmniej 30 minut. Olej rozgrzac w szerokim rondlu do temperatury 195ºC. Dowolna koncowke wkrecic do uchwytu, zanurzyc na kilka minut w goracym oleju, lekko otrzasnac i delikatnie zanurzyc w ciescie i smazyc az ciastka sie ladnie zrumienia. Czasami same odczepiaja sie od koncowki, czasami trzeba sobie pomoc widelcem. Odsaczyc na reczniku papierowym, przeniesc na talerz i lekko oproszyc cukrem pudrem.
żródło:http://namiotle.widmo.biz/en/ciasta/sodkie-ronoci
Razem z foremkami była dołączona ulotka na ktorej tez byl podany przepis na ciasto ale nie zrobiłam wg niego bo nie miałam piwa, na wszelki wypadek podam nizej moze ktos wg niego zechce zrobic. Dodatkowo byla bardzo ważna uwaga dzieki ktorej zrozumialam gdzie popełniłam błąd przy pierwszych 2 ciasteczkach ktore nie wyszły bo zbyt mocno przykleiły sie do foremek. wiec cyt "Obie formy umieszczamy w goracym tłuszczu (przy pierszym uzyciu na ok. 10 minut celem ich wygrzania). Po nagrzaniu form zanurzamy pierwsza z nich w ciescie, ciasto przylepi sie do formy, przenosimy na tłuszcz zanurzajac, po chwili ciasto odlepi sie od formy lub gdy nie chce sie odlepic to wstarczy pomoc sobie widelcem i sciagnac ciasteczko. Forme pozostawiamy w oleju a z druga ponawiamy czynnosc. Formy nalezy zanurzac naprzemiennie w ciescie tak by zawsze miały wysoka tempreature dzieki ktorej ciasto do formy przylega a w oleju sie odlepia. Formy zanurzamy w ciescie w taki sposób zeby ciasto nie dostało sie na wierzch foremki co uniemozliwi odlepienie sie ciasta od formy".
przepis z ulotki na ciasteczka waflowe:1/2 l piwa, 10 g rumu lub octu (zapobiegnie wpijaniu sie tłuszczu), 3 jajka, 30dag mąki, szczypta soli.
Smacznego:) super pomysł na świąteczny deser
luna
ewasng
góralka