akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciastka Amerykanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Popularne ciastka z dużą ilością lukru na wierzchu. Słodkie, kruche, przepyszne. Serdecznie polecam!

Ciastka Amerykanki

Składniki:

Ciastka Amerykanki

Ciasto

  • 200 g masła miękkiego
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 6 łyżek mleka opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier

  • Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciastka Amerykanki

Przygotowywanie ciasta

Masło utrzeć z cukrami, pod koniec dodać jajka i dalej miksować. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Wszystko dobrze zmiksować ( masa powinna być bardzo gęsta!) Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko spłaszczyć dłonią.

Pieczenie

Ciastka Amerykanki
Upieczone ciastka przed lukrowaniem.

Ciastka piec w 180 st.C około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru. Wysmarować nim jeszcze ciepłe ciastka.
Smacznego!