renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 552]

Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymi...... Takie inne drożdżówki, bez owoców ale naprawdę smakowite.

Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymi

Składniki:

Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymi

 

 

  • Nadzienie orzechowe:
  • 200 g orzechów laskowych
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g śmietanki kremowej 30%

Sposób przygotowania:

Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymi

Etap 1

Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymi
Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do dużej miski.

Na początek przygotowujemy rozczyn: pół szklanki lekko ogrzanego mleka wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru oraz dużą szczyptę mąki.

Na koniec dodajemy drożdże i rozcieramy je delikatnie do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mieszanka stanie się jednolita, przykrywamy miskę lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 15-20 minut.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier oraz sól. Następnie wbijamy jajko, dolewamy pozostałe mleko, płynne masło, wyrośnięty rozczyn i mieszamy całość łyżką do wstępnego połączenia składników.

Gdy uzyskamy stosunkowo zwartą bryłę, przekładamy ją na stolnicę lub blat kuchenny i zagniatamy przynajmniej 15 minut.

Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do dużej miski. Całość otulamy ścierką i odstawiamy w cieple i spokoju na co najmniej 60 minut.

Etap 2

Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymi
Orzechy laskowe bardzo drobno mielimy i przesypujemy do miseczki.

Orzechy laskowe drobno mielimy.

Etap 3

Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymi
Orzechy mieszamy z cukrem i śmietanką 30%.

Orzechy mieszamy z cukrem i śmietanką 30%.

Etap 4

Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymi
Wydośnięte ciasto rozwałkowujemy i nakładamy nadzienie.

Wydośnięte ciasto rozwałkowujemy i nakładamy nadzienie.

Etap 5

Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymi
Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w poprzek na 12 części.

Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w poprzek na 12 części. Każdą drożdżówkę lekko zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.