Sposób przygotowania:
Drożdżówki orkiszowe z orzechami laskowymiEtap 1
Na początek przygotowujemy rozczyn: pół szklanki lekko ogrzanego mleka wlewamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru oraz dużą szczyptę mąki.
Na koniec dodajemy drożdże i rozcieramy je delikatnie do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mieszanka stanie się jednolita, przykrywamy miskę lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 15-20 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier oraz sól. Następnie wbijamy jajko, dolewamy pozostałe mleko, płynne masło, wyrośnięty rozczyn i mieszamy całość łyżką do wstępnego połączenia składników.
Gdy uzyskamy stosunkowo zwartą bryłę, przekładamy ją na stolnicę lub blat kuchenny i zagniatamy przynajmniej 15 minut.
Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do dużej miski. Całość otulamy ścierką i odstawiamy w cieple i spokoju na co najmniej 60 minut.
Etap 2
Orzechy laskowe drobno mielimy.
Etap 3
Orzechy mieszamy z cukrem i śmietanką 30%.
Etap 4
Wydośnięte ciasto rozwałkowujemy i nakładamy nadzienie.
Etap 5
Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w poprzek na 12 części. Każdą drożdżówkę lekko zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.