Sposób przygotowania:
Ciastka francuskie z pesto czerwonym
Pomidory suszone wyjąć i odsączyć ze słoika z zalewą olejową oraz drobno posiekać na desce przeznaczonej do krojenia warzyw i ryb z zalewy, np. śledzi oraz przetrzeć pałką przez sitko. Można dodać do nich jedną ostrą papryczkę również z zalewy, którą też posiekać i usunąć ogonek i nasiona w razie czego. Zamiast suszonych mogą być też z pomidory z puszki, które również wyłożyć na sitko i przetrzeć pałką do miski blaszanej. Na koniec dodać suszonych ziół roztartych w dłoniach (do suszonych nie, bo były w zalewie ziołowej) i po szczypcie przypraw-zależy jakie kto lubi- ja np. pieprz kajeński lub paprykę słodką mieloną. Wymieszać i spróbować.
Ciastka francuskie nadziewać pesto, dodając je po dwie łyżki i rozsmarować po powierzchni. Blachę natrzeć lekko olejem i układać ciastka 2-3 cm. obok siebie i wstawić do nagrzanego do 190- 200 st. C piekarnika na 15-20 min. Po zapieczeniu wyjąć i przełożyć ciastka łopatką kuchenną na talerze płaskie.
Ciastka francuskie nadziewać pesto, dodając je po dwie łyżki i rozsmarować po powierzchni. Blachę natrzeć lekko olejem i układać ciastka 2-3 cm. obok siebie i wstawić do nagrzanego do 190- 200 st. C piekarnika na 15-20 min. Po zapieczeniu wyjąć i przełożyć ciastka łopatką kuchenną na talerze płaskie.