Sposób przygotowania:
Ciastka jeżyki wg Jagi
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta: jajko, cukier, masło oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto. Z gotowego odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Z ciasta toczymy kulkę, którą z jednej strony spłaszczamy formując „łezkę”. Tak uformowane kawałki ciasta układamy na przygotowaną blaszkę. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone studzimy. Ostygnięte dekorujemy, tak by powstały jeże! DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną smarujemy ciasteczka do ¾ długości (Zaostrzony koniec nie smarujemy). Czekoladowe plecyki jeżów posypujemy posypką. Pozostałą czekoladą rysujemy oczy i nosek. Ciasteczka pozostawiamy do zastygnięcia czekolady. Gotowe.
marietta