jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciastka jeżyki wg Jagi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Choć to trudne, najlepiej pozostawić je do drugiego dnia, aby odwilgły. Mnie udało się tylko kilka zachować, pozostałe zostały zjedzone od ręki:).

Ciastka jeżyki wg Jagi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka jeżyki wg Jagi

 

  • Składniki na około 25 sztuk:
  • 200 g mąki tortowej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g masła,
  • Dekoracja:
  • 1 tabliczka czekolady,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 opakowanie czekoladowej posypki

 

Sposób przygotowania:

Ciastka jeżyki wg Jagi
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta: jajko, cukier, masło oraz proszek do pieczenia. Energicznie zagniatamy ciasto. Z gotowego odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Z ciasta toczymy kulkę, którą z jednej strony spłaszczamy formując „łezkę”. Tak uformowane kawałki ciasta układamy na przygotowaną blaszkę. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone studzimy. Ostygnięte dekorujemy, tak by powstały jeże! DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną smarujemy ciasteczka do ¾ długości (Zaostrzony koniec nie smarujemy). Czekoladowe plecyki jeżów posypujemy posypką. Pozostałą czekoladą rysujemy oczy i nosek. Ciasteczka pozostawiamy do zastygnięcia czekolady. Gotowe.
Ciastka jeżyki wg Jagi
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy. zagniatamy energicznie ciasto.
Ciastka jeżyki wg Jagi
Z ciasta formujemy łezki i pieczemy do zrumienienia
Ciastka jeżyki wg Jagi
Upieczone ciastka smarujemy w rozpuszczonej czekoladzie
Ciastka jeżyki wg Jagi
Ciasteczka obtaczamy w posypce czekoladowej