bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Muffinki jeżyki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na deser polecamy dziś pyszne ciasteczka oblane polewą czekoladową

Muffinki jeżyki

Składniki:

Muffinki jeżyki

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki jeżyki
Czekoladę podzielić na małe kawałki, podgrzać w gorącej kąpieli i odstawić do schłodzenia. Formę do muffinek wylożyc papilotkami. Oddzielić bialka od zółtek. Miekkie masło i 50g cukru pudru utrzeć na białą masę, dodawać stopniowo żółtka i po łyżkce roztopionej czekola­dy. Białka posolić i ubić z nich sztywną pianę, dodawać stopniowo 100g cukru pudru i ubijać,aż piana zrobi się błyszcząca. Bułkę tartą wymie­szac z mąką, startymi migdałami i kremem czekoladowym, dodac do piany, lekko wy­mieszać, wlać do formy i upiec. W 180st. przez 20minut. Muffinki po upieczeniu wyjąć po 15 minutach z formy. W międzyczasie sparzyć migdały, obrać je ze skórki. Ciastka przybrać migdałami pokro­jonymi na małe podłużne kawałki. Poostudzeniu polać polewą czeko­ladową zrobionej z roztopionej czekolady w kąpieli wodnej połaczonej z łyzka masła i 1/4 szkl. mleka. Do malowania wystajacych migdałów radzeuzyc pedzelka i kazdy migdał smarowac osobno czekoladą.