Sposób przygotowania:
Ciastka klawiszeCiasto
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i mąkę, zmiksować. Ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
Lukier
Białko utrzeć z cukrem pudrem (lukier powinien być bardzo gęsty! W razie konieczności dodać jeszcze trochę pudru). Rozsmarować nożem na schłodzonym cieście. Umieścić w lodówce na około 30 minut, by lukier zastygną.
ETAP 3:
Ostrym nożem lub kółkiem do krojenia pizzy pokroić ciasto na prostokąty o wymiarach 1 cm x 4 cm. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 – 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone "klawisze" wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: jeden z blogów)
misia5