akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciastka klawisze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomysłowe ciastka w kształcie klawiszy. Bardzo kruchutkie, z słodką glazurą białkową na wierzchu. Pychotka.

Ciastka klawisze

Składniki:

Ciastka klawisze

Ciasto

  • 340 g mąki pszennej
  • 185 g masła
  • 45 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Lukier

  • 1 białko
  • około 1 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciastka klawisze

Ciasto

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i mąkę, zmiksować. Ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.

Lukier

Białko utrzeć z cukrem pudrem (lukier powinien być bardzo gęsty! W razie konieczności dodać jeszcze trochę pudru). Rozsmarować nożem na schłodzonym cieście. Umieścić w lodówce na około 30 minut, by lukier zastygną.

ETAP 3:

Ostrym nożem lub kółkiem do krojenia pizzy pokroić ciasto na prostokąty o wymiarach 1 cm x 4 cm. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 – 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone "klawisze" wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: jeden z blogów)


Tagi:

ciastka deser