monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Cytrynowe ciasteczka z lukrem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo ciekawy smak mają te ciasteczka

Cytrynowe ciasteczka z lukrem cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cytrynowe ciasteczka z lukrem cytrynowym

 

  • Ciastka:
  • ok.30 dag mąki
  • 1 jajko
  • 10dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 aromat cytrynowy
  • ok. 2 łyżki mleka
  • Lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • ok. 80g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Cytrynowe ciasteczka z lukrem cytrynowym
Ciastka: Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, miękkie masło. Wsypać cukier, cukier waniliowy i aromat cytrynowy dobrej jakości. zacząć zagniatać ciasto. Dodać mleko i dokończyć zagniatanie. Zrobić kule i owinąć ciasto w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na pół blat wyspać mąka. Wziąć jedną część rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępować tak z resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec około 10-15 minut. Lukier: Cytrynę wyszorować, Wycisnąć dokładnie sok. Przecedzić sok przez sitko,żeby pozbyć się ewentualnych pestek lub miąższu. Wlać sok do rondelka, dodać 2-3 łyżki cukru i wsypać cukier kryształ. Zagotować aż do zgęstnieje. Do miski wsypać cukier puder i delikatnie wlać zagęszczony syrop i mikserem na niskich obrotach mieszać,aż do uzyskania lukru. Gotowe ciasteczka lekko przestudzić i smarować jeszcze ciepłym lukrem. Pozostawić do zastygnięcia. SMACZNEGO! Pierwszy raz robiłam ciasteczka, więc dlatego może nie bardzo kształt mi wyszedł,ale z czasem nabiorę wprawy, prawda? :-)
Cytrynowe ciasteczka z lukrem cytrynowym
Do miski wsypujemy mąkę, masło i resztę składników i zagniatamy ciasto
Cytrynowe ciasteczka z lukrem cytrynowym
Wybieramy ciasto, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki
Cytrynowe ciasteczka z lukrem cytrynowym
Ciepłe ciasteczka odkładamy do ostygnięcia
Cytrynowe ciasteczka z lukrem cytrynowym
Sok z cytryny, cukier kryształ i cukier puder-oto lukier