Sposób przygotowania:
Cytrynowe ciasteczka z lukrem cytrynowym
Ciastka: Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, miękkie masło. Wsypać cukier, cukier waniliowy i aromat cytrynowy dobrej jakości. zacząć zagniatać ciasto. Dodać mleko i dokończyć zagniatanie. Zrobić kule i owinąć ciasto w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na pół blat wyspać mąka. Wziąć jedną część rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępować tak z resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec około 10-15 minut. Lukier: Cytrynę wyszorować, Wycisnąć dokładnie sok. Przecedzić sok przez sitko,żeby pozbyć się ewentualnych pestek lub miąższu. Wlać sok do rondelka, dodać 2-3 łyżki cukru i wsypać cukier kryształ. Zagotować aż do zgęstnieje. Do miski wsypać cukier puder i delikatnie wlać zagęszczony syrop i mikserem na niskich obrotach mieszać,aż do uzyskania lukru. Gotowe ciasteczka lekko przestudzić i smarować jeszcze ciepłym lukrem. Pozostawić do zastygnięcia. SMACZNEGO! Pierwszy raz robiłam ciasteczka, więc dlatego może nie bardzo kształt mi wyszedł,ale z czasem nabiorę wprawy, prawda? :-)