Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciastka kokosowe motylki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasteczka są bardzo smaczne i szybko znikają

Ciastka kokosowe motylki

Składniki:

Ciastka kokosowe motylki

 

  • 2 szklanki mąki,
  • 20 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 6 żółtek z jajek gotowanych na twardo,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 5 dag wiórków kokosowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka kokosowe motylki
Żółtka z gotowanych jajek zetrzeć na tarce lub przemleć przez maszynkę do orzechów. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i posiekać, wsypać starte żółtka, cukier puder, wiórki kokosowe, cukier waniliowy, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki ma pół godziny. Rozwałkować na grubość 0,5 cm, foremką do babeczek wycinać ciasteczka. Połowę ciastek przeciąć na pół, ułożyć na blaszce, piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Upieczone ciastka ostudzić, na środek położyć odrobinę marmolady lub kremu, na to ułożyć pod kątem 45 stopni przekrojone ciastko. Ozdobić według uznania.