lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Keks z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kochani to jeszcze nie Święta lecz małe przygotowania do świąt.Tak, właśnie tak ten keks zagości na moim stole. Ciasto pełne bakalii, które wytrzymuje parę dni i nie wysycha.

Keks z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks z bakaliami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • cukier waniliowy 16 g
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

Dodatkowo:

  • morele suszone z 10 szt
  • żurawina suszona 50 g
  • figi 6 szt
  • skórka kandyzowana cytrynowa 50 g
  • migdały 50 g ( sparzyć i obrać ze skórki )

Lukier

  • ksylitol zmielony 50 g

 

Sposób przygotowania:

Keks z bakaliami

Wykonanie:

Masło z cukrem ucieramy, dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ubite białka i mleko wymieszane z sodą. Mieszamy do połączenia składników.


Bakalie obsypujemy mąką.


Formę keksową (o długości 30 cm) smarujemy masłem, obsypujemy mąką i przekładamy połowę masy. Dodajemy bakalie i przekładamy pozostałą cześć ciasta która została.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy koło godziny. (Nacinamy ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta-po jakiś 30 minutach pieczenia).


Po wyjęciu i ostudzeniu polałam lukrem i udekorowałam skórką cytrynową.

Keks z bakaliami
Masło z cukrem ucieramy , dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy
Keks z bakaliami
Dodajemy letnie mleko wymieszane z pół łyżeczki sody.
Keks z bakaliami
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ubite białka .
Keks z bakaliami
Formę keksową (o długości 30 cm)smarujemy masłem,obsypujemy mąką i przekładamy połowę masy.Dodajemy bakalie i przekładamy pozostałą cześć ciasta która została.