monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Tort orzechowo-kawowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mocno orzechowy i mocno kaloryczny tort na 5 urodzinki mojej młodszej Córci Daruni, Pierwszy tort z postacią bajkową wykonaną z masy cukrowej, zapraszam:)

Tort orzechowo-kawowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort orzechowo-kawowy

 

  • Biszkopty:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • Krem orzechowy:
  • 120 g orzechów włoskich łuskanych
  • 120 g cukru
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • Krem kawowy:
  • 330 g śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Nasączenie:
  • 1 łyżeczka kawy
  • ½ szklanki wrzątku
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki kwaśnego dżemu
  • Krem maślana:
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • Aromat migdałowy
  • Masa cukrowa:
  • ok. 300-350 g cukru pudru
  • 50 g glukozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek zimnej wody
  • Aromat migdałowy
  • Barwniki spożywcze
  • Tortownica 22-24 cm

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo-kawowy

Biszkopty:

Tort orzechowo-kawowy
do ubitych białek z cukrem dodawac po 1 żółtku

Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku.

Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki czyli dwie łyżki mąki z ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie lecz dokładnie je wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Następnie upiec drugi jasny biszkopt. Trzeci upiec z dodatkiem kawy mielonej. Postępowanie jak przy pierwszym i drugim biszkopcie. Blaty ostudzić.

Krem orzechowy:

Tort orzechowo-kawowy
na rozpuszczony cukier dać orzechy i uprażyć

Orzechy posiekać na desce. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wysypać cukier i stopić go. Delikatnie mieszać. Następnie dodać orzechy.

Prażyć całość około minuty ( nie przypalić). Na blacie stołu ułożyć papier do pieczenia. Wyłożyć orzechy i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

ETAP 3:

Tort orzechowo-kawowy
ubitą smietanę wymieszać ze zmielonymi orzechami i dokładnie wymieszać

Gdy orzechy będą zimne, połamać na mniejsze kawałki i zmielić w blenderze ( najlepiej partiami aby nie zniszczyć sprzętu). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu.

Następnie w dwóch partiach dodać orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Odstawić pod przykryciem do lodówki na czas szykowania kremu kawowego.

Krem kawowy:

Mascarpone ubić z cukrem pudrem i kawą. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem. Następnie delikatnie połączyć z kawowym serkiem.

Składanie tortu:

Tort orzechowo-kawowy
na nasączony biszkopt posmarować kwaśny dżem

Kawę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Na paterze ułożyć pierwszy jasny blat ciasta. Zapiać obręcz tortownicy. Nasączyć go przy pomocy pędzelka.

Następnie rozsmarować 2 łyżki dżemu ( u mnie domowy winogronowy).

ETAP 6:

Tort orzechowo-kawowy
kolejna warstwa po dżemie to krem orzechowy

Na dżem dać krem orzechowy i równomiernie go rozsmarować. Ułożyć biszkopt kawowy, który również nasączyć kawą. Kolejna warstwa to dżem , a potem krem kawowy.

Ułożyć ostatni blat biszkoptu i lekko go nasączyć. Odstawić tort na około 3-4 godziny do lodówki.

Krem maślany:

Do miski przełożyć miękkie masło. Utrzeć go mikserem. Następnie dodawać stopniowo dodawać cukier puder i aromat i miksować do gładkiego, jednolitego kremu. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mleka.

Kremem delikatnie,ale dokładnie obsmarować tort. Boki i wierzch. Odstawić do lodówki na cała noc.

masa cukrowa:

Do rondelka wsypać żelatynę, dodać wodę i zostawić do napęcznienia. Następnie dodać glukozę i postawić na ogień. Ogrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników.

Do miski wsypać 200 g cukru pudru i dodać zawartość garnuszka. Dodać aromat i wymieszać. Na blat wysypać odrobinę cukru pudru i wyłożyć zawartość miski. Wyrabiać masę, powinna być gładka i elastyczna ( ale nie dodawać zbyt dużo cukru pudru, aby masa się nie łamała).

Masę rozwałkować i obłożyć cały tort. Z reszty wyciąć dowolny wzór. U mnie ulubiona postać z bajki mojej Córki- kucyk pony Twiglight Sparkle.