Sposób przygotowania:
Tort orzechowo-kawowyBiszkopty:
Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku.
Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki czyli dwie łyżki mąki z ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie lecz dokładnie je wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Następnie upiec drugi jasny biszkopt. Trzeci upiec z dodatkiem kawy mielonej. Postępowanie jak przy pierwszym i drugim biszkopcie. Blaty ostudzić.
Krem orzechowy:
Orzechy posiekać na desce. Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wysypać cukier i stopić go. Delikatnie mieszać. Następnie dodać orzechy.
Prażyć całość około minuty ( nie przypalić). Na blacie stołu ułożyć papier do pieczenia. Wyłożyć orzechy i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
ETAP 3:
Gdy orzechy będą zimne, połamać na mniejsze kawałki i zmielić w blenderze ( najlepiej partiami aby nie zniszczyć sprzętu). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu.
Następnie w dwóch partiach dodać orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Odstawić pod przykryciem do lodówki na czas szykowania kremu kawowego.
Krem kawowy:
Mascarpone ubić z cukrem pudrem i kawą. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem. Następnie delikatnie połączyć z kawowym serkiem.
Składanie tortu:
Kawę rozpuścić w ½ szklanki wrzątku i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Na paterze ułożyć pierwszy jasny blat ciasta. Zapiać obręcz tortownicy. Nasączyć go przy pomocy pędzelka.
Następnie rozsmarować 2 łyżki dżemu ( u mnie domowy winogronowy).
ETAP 6:
Na dżem dać krem orzechowy i równomiernie go rozsmarować. Ułożyć biszkopt kawowy, który również nasączyć kawą. Kolejna warstwa to dżem , a potem krem kawowy.
Ułożyć ostatni blat biszkoptu i lekko go nasączyć. Odstawić tort na około 3-4 godziny do lodówki.
Krem maślany:
Do miski przełożyć miękkie masło. Utrzeć go mikserem. Następnie dodawać stopniowo dodawać cukier puder i aromat i miksować do gładkiego, jednolitego kremu. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki mleka.
Kremem delikatnie,ale dokładnie obsmarować tort. Boki i wierzch. Odstawić do lodówki na cała noc.
masa cukrowa:
Do rondelka wsypać żelatynę, dodać wodę i zostawić do napęcznienia. Następnie dodać glukozę i postawić na ogień. Ogrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników.
Do miski wsypać 200 g cukru pudru i dodać zawartość garnuszka. Dodać aromat i wymieszać. Na blat wysypać odrobinę cukru pudru i wyłożyć zawartość miski. Wyrabiać masę, powinna być gładka i elastyczna ( ale nie dodawać zbyt dużo cukru pudru, aby masa się nie łamała).
Masę rozwałkować i obłożyć cały tort. Z reszty wyciąć dowolny wzór. U mnie ulubiona postać z bajki mojej Córki- kucyk pony Twiglight Sparkle.
SylaUla
monikaT83