kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Ciastka kruche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, cukier i szczyptę soli

Ciastka kruche

Składniki:

Ciastka kruche

 

  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • masło 1/2 kostki
  • jajko 1 sztuka
  • cukier puder 2/3 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • kakao 1 łyżka
  • otarta skórka cytrynowa 1 sztuki
  • jajko do posmarowania
  • cukier brązowy do posypania

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka kruche
oraz kakao i skórkę - zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką i wyrobić. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkować i wycinać foremkami ciasteczka posmarować jajkiem i posypać cukrem brązowym. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg ok 15 minut na złoty kolor. Zdjąć ciepłe z blaszki.