jagoda.jagoda

jagoda.jagoda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 41]

Ciastka kruche kolorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne ciasteczka polecam są dobre

Ciastka kruche kolorowe

Składniki:

Ciastka kruche kolorowe

 

  • 20 dkg maki pszennej
  • 20dkg maki ziemniaczanej
  • 15 dkg margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 dkg kakao
  • 2 łyżki maku

Sposób przygotowania:

Ciastka kruche kolorowe
Mąkę przesiać na stolnicę,posiekać z tłuszczem,wymieszać z cukrem pudrem,dodać żółtka.Wszystkie składniki wymieszać nożem a następnie bardzo szybko zagnieść ręką. Ciasto podzielić na 3 części .Do jednej dodać kakao i wyrobić następnie do drugiej dodać mak i lekko wyrobić,trzecią część pozostawić bez dodatków. Tak przygotowane ciasto ochlodzić aby dobrze stężało.Do maszynki do mięsa założyć specjalne foremki,wkładać ciasto formować różnego rodzaju kształtu ciasteczka. Ciastka układać na blasze i piec w gorącym piekarniku 10-15 min na złoty kolor.