Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciastka lacetki wg Megg

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasteczka z chrupiącą pianką, przełożone kremem lub marmoladą , doskonałe do popołudniowej kawy.

Ciastka lacetki wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka lacetki wg Megg

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Piana:
  • 3 białka
  • 2 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Ciastka lacetki wg Megg
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz śmietanę i margarynę. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować dość cienko na stolnicy i wykrawać małe kółeczka. Ciasteczka z ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijając, aby piana była sztywna. Na ciasteczka wykładać łyżeczką pianę. Tak przygotowane ciasteczka piec w 180 st przez 25 min. Upieczone ciasteczka wystudzić a następnie smarować je dowolnym kremem lub marmoladą zlepiając po dwa, pianką bezową do zewnątrz. Boki ciasteczek obtoczyć w kokosie.
Ciastka lacetki wg Megg
Ciastka lacetki wg Megg
Ciastka lacetki wg Megg
Ciastka lacetki wg Megg