reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Marynata lub sos do mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marynatę wykorzystuję do duszenia karczku, jak również do przygotowania mięsa na grilla. Uduszona z mięsem świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek.

Marynata lub sos do mięsa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marynata lub sos do mięsa

 

  • 2-3 cebule
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki ketchupu łagodnego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki whisky
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 oleju
  • 2 szklanki bulionu/rosołu
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu

Sposób przygotowania:

Marynata lub sos do mięsa

przygotowanie

Marynata lub sos do miesa
ilość podana no 0,8-1 kg mięsa, przy większej ilości trzeba zwiększyć jej ilość

Cebulę siekamy w pióra.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dzielimy na połowę.

Cebulę szklimy na oleju, dodajemy cynamon, imbir, gałkę, tymianek i rozmaryn, na końcu cukier.

Przesmażamy aż cebula się skarmelizuje.

Wlewamy teraz rosół lub wywar i ocet balsamiczny.

Smażymy aż ilość płynu się zredukuje o połowę.

Dodajemy whisky, ketchup i przecier pomidorowy - całość zagotowujemy.

Mięso przesmażamy na gorącym oleju, przekładamy do marynaty i dusimy.

Jeżeli natomiast chcemy upiec na grillu to studzimy, do zimnej marynaty wkładamy mięso i marynujemy przez minimum 24 godziny.


Tagi:

marynata