Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciastka mocno czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne, pachnące, miękkie ciasteczka na kefirze z dużą ilością czekolady i polewą z mlecznej czekolady.

Ciastka mocno czekoladowe

Składniki:

Ciastka mocno czekoladowe

ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75g orzechów laskowych
  • 120g masła
  • ¾ szklanki ciemnego kakao
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 200ml kefiru
  • 200g gorzkiej czekolady

 

  • Opcjonalnie:
  • 60g czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Ciastka mocno czekoladowe

Ciasto

Ciastka mocno czekoladowe
Kakao zmiksować z masłem, dodać resztę składników

Mąkę, sól i sodę oczyszczoną przesiać. Masło rozpuścić w na małym ogniu i przelać do miski. Połączyć przy pomocy miksera z przesianym kakao, gdy się połączą dodać cukier, a po chwili kefir. Całość miksować i stopniowo dodać mąkę.

Dodatki do ciasta

Ciastka mocno czekoladowe
Dodać posiekaną czekoladę i orzechy laskowe

Na koniec przy pomocy szpatułki wmieszać w ciasto posiekaną czekoladę i orzechy laskowe.

Formowanie ciastek

Ciastka mocno czekoladowe
Nakładać łyżką porcje ciasta czekoladowego na blachę

Ciasto schłodzić ok. 30 min. w lodówce, następnie łyżką nakładać porcje na blachę z papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy między ciastkami, nie spłaszczać ich. Piec ok. 10-15 min. w 180st. C.

Polewa

Ciastka mocno czekoladowe
Po upieczeniu ozdobić roztopioną, mleczną czekoladą

Po upieczeniu odczekać chwilę, gdyż są bardzo miękkie i przenieść je na kratkę do ostudzenia. Czekoladę mleczną rozpuścić, a następnie przy pomocy łyżeczki ozdobić kleksami każde ciastko.