Sposób przygotowania:
Ciastka mocno czekoladoweCiasto
Mąkę, sól i sodę oczyszczoną przesiać. Masło rozpuścić w na małym ogniu i przelać do miski. Połączyć przy pomocy miksera z przesianym kakao, gdy się połączą dodać cukier, a po chwili kefir. Całość miksować i stopniowo dodać mąkę.
Dodatki do ciasta
Na koniec przy pomocy szpatułki wmieszać w ciasto posiekaną czekoladę i orzechy laskowe.
Formowanie ciastek
Ciasto schłodzić ok. 30 min. w lodówce, następnie łyżką nakładać porcje na blachę z papierem do pieczenia. Pozostawić spore odstępy między ciastkami, nie spłaszczać ich. Piec ok. 10-15 min. w 180st. C.
Polewa
Po upieczeniu odczekać chwilę, gdyż są bardzo miękkie i przenieść je na kratkę do ostudzenia. Czekoladę mleczną rozpuścić, a następnie przy pomocy łyżeczki ozdobić kleksami każde ciastko.