SUPERPRZEPIS

Czekoladowe ciastka z Brandy

  • 6
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Czekoladowe ciastka z Brandy

Mocno czekoladowe ciastka z Brandy i kremem czekoladowym, fantazyjnie udekorowane miechunką i czekoladową kratką. Serdecznie polecam!

Składniki:

Czekoladowe ciastka z Brandy

 

  • 150g mąki
  • 80g cukru
  • 70g masła
  • 70g mlecznej czekolady
  • 80ml mleka
  • 50ml Brandy
  • 2 jajka
  • łyżka kakao
  • łyżeczka sody
  • KREM CZEKOLADOWY
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 25ml Brandy
  • miechunka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciastka z Brandy
W rondelku rozpuść masło i czekoladę, gdy masa stanie się gładka dodaj kakao i powoli wlewaj mleko, całość odstaw do ostygnięcia. Do chłodnej masy podaj żółtka i Brandy, białka ubij z cukrem na sztywno. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj pianę z białek oraz mąkę z sodą, gotowe ciasto przełóż do wysokich forem i piecz 35min w 160stop. W czasie pieczenia przygotuj krem: na parze ubij jajka z cukrem, gdy się zaparzą zdejmij miskę z garnka i stopniowo dodawaj startą czekoladę, ubijaj aż do ostygnięcia. Do utartego masła dodawaj po łyżce masy czekoladowej i dobrze rozcieraj, na koniec dopraw krem kieliszkiem Brandy. Kremem posmaruj wierzch ciastek i udekoruj je czekoladowymi dekoracjami i miechunką.