kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ciasteczka czekoladowe z śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszyste, lekko czekoladowe ciasteczka o oryginalnym smaku suszonych śliwek. Doskonały kompan babskich spotkań przy kawie i niezobowiązująca przegryzka.

Ciasteczka czekoladowe z śliwką

Składniki:

Ciasteczka czekoladowe z śliwką

 

  • 120g suszonych śliwek
  • 100g mlecznej czekolady
  • 120g masła
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 190g mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka czekoladowe z śliwką
Śliwki posiekać (jeśli są mocno wysuszone możemy je wcześniej namoczyć przez 30 minut w rumie). W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać masło i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem tak aby masa była dobrze napowietrzona i połączyć z czekoladą z masłem. Mąkę przesiać i dodać do czekolady z jajkami. Kolejno dodać sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i śliwki. Ciasto wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 15 minut. Ciastka wyjąc, gdy w środku będą jeszcze miękkie. Posypać cukrem pudrem.