Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 941]

Ciastka orkiszowe z malinami i białą czekoladą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka są kruche, chrupiące i idealnie łączą w sobie słodką białą czekoladę z lekko kwaskowatymi malinami.

Ciastka orkiszowe z malinami i białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka orkiszowe z malinami i białą czekoladą

Około 18 sztuk:

  • 150g mąki orkiszowej (może być dowolna)
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 110g masła/margaryny
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciastka orkiszowe z malinami i białą czekoladą

Masa:

Ciastka orkiszowe z malinami i białą czekoladą
ciasto powinno posiadać konsystencję plasteliny.

W misce należy dokładnie połączyć składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie wbić jajko oraz dodać masło/margarynę. Całość wymieszać. Na końcu do ciasta wmieszać maliny i posiekaną czekoladą.

Formowanie:

Ciastka orkiszowe z malinami i białą czekoladą
Odstęp między ciastkami nie musi być bardzo duży.

Z powstałej masy uformować kuleczki wielkością przypominające mały orzech włoski. Każdą kulkę odrobinę spłaszczyć i zachowując małe odstępy - ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciastka orkiszowe z malinami i białą czekoladą
Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione.

Ciastka piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.