mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciastka pieski

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Milutkie, urocze, ciasteczka z buźkami piesków

Ciastka pieski Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciastka pieski

 

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

Ciastka pieski
Mąkę przesiewam z proszkiem do miski, dodaję żółtka, posiekane masło i cukier. Zagniatam na gładkie ciasto. Wstawiam na 30 min. do lodówki.
Ciasto dzielę na pól, do jednej części dodaję kakao.
Jasny piesek:
Ciasto rozwałkowuje, wycinam za pomocą literatki okręgi, lepię z każdego kulkę (robię pyszczek pieska). Z ciemnej masy ciasta robię uszka, nosek i oczka.
Ciemnego pieska robimy tak samo jak jasnego tylko odwrotnie.
Ciastka układam na blasze wysypanej mąką i piekę ok. 15-20 minut w 180*C.
Ciastka pieski
Za pomocą literatki wykrawamy z ciasta kółka, z każdego robimy kulkę
Ciastka pieski
Z ciemnego ciasta robimy oczka, nosek i uszka każdemu pieskowi
Ciastka pieski
Ciasteczka układamy na wysypanej mąką blasze i pieczemy

Tagi:

ciastka deser