szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciastka ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pysznie zakręcone ciasteczka.

Ciastka ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka ślimaczki

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki jogurtu naturlanego
  • 60 g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • marmolada twarda o dowolnym smaku
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciastka ślimaczki
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Dodajemy jajko i jogurt i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę owijamy folią aluminiową i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy (najlepiej na prostokąt). Całe ciasto smarujemy marmoladą i zwijamy w rulon. Następnie rulon kroimy na kawałki 1-2 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
Ciastka ślimaczki
Składniki to mąka, jajko, jogurt, cukier i marmolada...
Ciastka ślimaczki
Rozwałkowane ciasto smarujemy cienką warstwą marmolady.
Ciastka ślimaczki
Zwijamy w rulon i kroimy na małe kawałki.
Ciastka ślimaczki
Upieczone ciasteczka