Ewa27

Ewa27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ciastka "smalcówki" z cukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sprawdzony i tradycyjny przepis, po który bardzo często sięgam. Łatwy w przygotowaniu. Dodatek cukru sprawia, że ciastka stały się bardziej wyraziste. Doskonale smakują z filiżanką kawy.

Ciastka "smalcówki" z cukrem

Składniki:

Ciastka "smalcówki" z cukrem

na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g smalcu
  • 50 ml śmietany 12%(około 1/4 litra)
  • 30-40 g cukru(3-4 łyżki do posypania)
  • 8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Ciastka "smalcówki" z cukrem
Mąkę łączę ze smalcem i śmietaną. Zagniatam ciasto. Wkładam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie układam ciasto na stolnicy. Wałkuje.

Następnie wycinam z ciasta dowolne kształty np: gwiazdki lub trójkąty. Ciastka układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posypujemy je cukrem.

Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.