Sposób przygotowania:
Zawijane drożdżówki z truskawkamiEtap 1
Mąkę i otręby umieścić w misce, a następnie wymieszać. Ok. 50 g truskawek zmiksować na mus.
Etap 2
Drożdże rozpuścić ciepłym mleku, dodać do mąki z otrębami, następnie dodać resztę składników (masło roztopione) i mus truskawkowy. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Etap 3
Po wyrośnięciu należy rozwałkować ciasto na duży prostokąt.
Etap 4
Na cieście należy ułożyć plasterki truskawek, można troszkę posypać cukrem. Ciasto z truskawkami zwinąć w rulon.
Etap 5
Odkrawać ok 1,5 cm plastry z tego rulonu i układać obok siebie w brytfance, piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
SylaUla