renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 555]

Zawijane drożdżówki z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulchniutkie drożdżówki z truskawkami. Ciasto wykonane zostało z mąki pszennej i otrąb pszennych. Pyszne!!

Zawijane drożdżówki z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zawijane drożdżówki z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Zawijane drożdżówki z truskawkami

Etap 1

Zawijane drożdżówki z truskawkami
Mąkę pszenna i otręby pszenne umieścić w misce.

Mąkę i otręby umieścić w misce, a następnie wymieszać. Ok. 50 g truskawek zmiksować na mus.

Etap 2

Zawijane drożdżówki z truskawkami
Ciasto drożdżowe pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Drożdże rozpuścić ciepłym mleku, dodać do mąki z otrębami, następnie dodać resztę składników (masło roztopione) i mus truskawkowy. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Etap 3

Zawijane drożdżówki z truskawkami
Po upływie 30 minut, gdy ciasto wyrośnie należy je rozwałkować na duży prostokąt.

Po wyrośnięciu należy rozwałkować ciasto na duży prostokąt.

Etap 4

Zawijane drożdżówki z truskawkami
Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na cieście, zwinąć w rulon.

Na cieście należy ułożyć plasterki truskawek, można troszkę posypać cukrem. Ciasto z truskawkami zwinąć w rulon.

Etap 5

Zawijane drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki piec w 180 stopniach przez około 20 minut, po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Odkrawać ok 1,5 cm plastry z tego rulonu i układać obok siebie w brytfance, piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.