Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1542]

Smalcówki-ciasteczka z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne ciasteczka z marmoladą.Z przepisu wychodzi bardzo dużo ciasteczek,więc warto poświęcić trochę czasu żeby je upiec.

Smalcówki-ciasteczka z marmoladą

Składniki:

Smalcówki-ciasteczka z marmoladą

 

  • 1 kg mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 2 kostki smalcu ( 40 dag )
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 10 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo;
  • dowolna marmolada
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Smalcówki-ciasteczka z marmoladą
Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem. Następnie z wszystkich składników zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w pasy o boku około 8 cm.Na brzeg nakładamy porcję marmolady ,zwijamy rulonik i odcinamy.Tak postępujemy z pozostałym ciastem.Następnie ruloniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 190. Upieczone ciasteczka oprószamy obficie cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka