akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciastka Speculoos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka prosto z Belgi. Kruche, intensywnie korzenne. Mają charakterystyczny karmelowy posmak. Niestety nie posiadam specjalnych drewnianych foremek do tych ciastek, co wiąże się z tym, że nadałam im zupełnie inny kształt ;)

Ciastka Speculoos

Składniki:

Ciastka Speculoos

 

Sposób przygotowania:

Ciastka Speculoos
Wszystkie składniki szybko zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc)

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty (ja odrywałam kawałki, formowałam z nich kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczałam)

Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez około 15 - 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce.

Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

(inspiracja/źródło: Moje Wypieki)