Sposób przygotowania:
Ciastka korzenne z suszonymi owocami
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i posiekać z kostką tłuszczu na wiórki. Zsunąć na stos i wbić żółtka oddzielone od białek, można nawet je ugotować i obrać z białek przed dodaniem do ciasta. Następnie dodać cukier biały i parę łyżek trzcinowego, potem po łyżce przypraw korzennych mielonych, owoce suszone posiekać, a śliwki przedtem opłukać i namoczyć w miseczce z rumem, dodając potem do reszty składników. Na końcu śmietankę wlać, ale nie zbyt dużo. Wyrabiać i zagnieść w kulę oraz zapakować i schłodzić przez pół godz. w lodówce. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto wyjąć, rozwałkować niezbyt cienko, tak do 1 cm., posypując mąką pod spód. Wykrawać radełkiem romby lub inne kształty chyba, że ma się specjalny wałek z wygrawerowanymi wzorami. Potem układać ciastka na blachę i wstawić ją do nagrzanego piekarnika na sam środek. Piec z 15-20 min., potem wyjąć i delikatnie zsunąć ciastka łopatką kuchenną na talerz i piec następne.