marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka korzenne z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciastka pieczone na święta,są wzbogacone o różne składniki od pachnących przypraw do bakalii,a nawet czekolady i dodatkiem lukru.

Ciastka korzenne z suszonymi owocami

Składniki:

Ciastka korzenne z suszonymi owocami

 

  • 500 g.mąki pszennej tortowej,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka zmielonych goździków,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 25 dag. posiekanych suszonych moreli lub śliwek,
  • 5 cl.rumu,
  • kartonik śmietanki(ile zabierze ciasto),
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciastka korzenne z suszonymi owocami
Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i posiekać z kostką tłuszczu na wiórki. Zsunąć na stos i wbić żółtka oddzielone od białek, można nawet je ugotować i obrać z białek przed dodaniem do ciasta. Następnie dodać cukier biały i parę łyżek trzcinowego, potem po łyżce przypraw korzennych mielonych, owoce suszone posiekać, a śliwki przedtem opłukać i namoczyć w miseczce z rumem, dodając potem do reszty składników. Na końcu śmietankę wlać, ale nie zbyt dużo. Wyrabiać i zagnieść w kulę oraz zapakować i schłodzić przez pół godz. w lodówce. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, blachę wyłożyć arkuszem pergaminu. Ciasto wyjąć, rozwałkować niezbyt cienko, tak do 1 cm., posypując mąką pod spód. Wykrawać radełkiem romby lub inne kształty chyba, że ma się specjalny wałek z wygrawerowanymi wzorami. Potem układać ciastka na blachę i wstawić ją do nagrzanego piekarnika na sam środek. Piec z 15-20 min., potem wyjąć i delikatnie zsunąć ciastka łopatką kuchenną na talerz i piec następne.