WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2011]

Ciastka spiralki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche maślane ciasteczka spiralki waniliowo - czekoladowe o ciekawym wyglądzie. Bardzo smaczne i wcale nie takie trudne do zrobienia.

Ciastka spiralki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciastka spiralki

 

  • 180 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 210 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
  • 20 g budyniu waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciastka spiralki

ETAP 1:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę wymieszaną z budyniem w proszku.

Powstałe ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać jeszcze łyżkę mąki i wymieszać. Do drugiej dodać kakao i roztopioną oraz przestudzoną czekoladę i również wymieszać.

Ciasto uformować w kule i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Następnie każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt tej samej wielkości. Jedno ciasto nałożyć na drugie i zwinąć w roladę.

Roladę ponownie schłodzić przez pół godziny po czym wyjąć i pokroić na plasterki. Plasterki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 12-13 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzić na blaszce i przełożyć na talerz.

Ciastka spiralki
Ciastka spiralki po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciastka spiralki
Plasterki zwiniętego ciasta ułożóne na blaszce do pieczenia
Ciastka spiralki
Ciasto jasne i ciemne zwinięte w roladę i folię
Ciastka spiralki
Obydwa rodzaje ciasta rozwałkowane na równe prostokąty
Ciastka spiralki
Podzielone ciasto uformowane w kule