Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 529]

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie w przygotowaniu a do tego tanie i pyszne rogaliki krucho-drożdżowe z dodatkiem powideł śliwkowych.

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

na ciasto:

dodatkowo:

  • gęste powidła śliwkowe
  • 1 białko
  • odrobina cukru kryształu do posypania rogalików

Sposób przygotowania:

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

Przygotowanie ciasta:

Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto

Drożdże rozpuścić z 2 łyżkami cukru.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy posiekane masło, rozpuszczone drożdże z cukrem.Łączymy razem. Następnie dodajemy jajka ,śmietanę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części.

Wałkowanie ciasta:

Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów

Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm w kształcie koła. Dzielimy na 8 trójkątów.

Formowanie rogalików:

Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie powideł śliwkowych

Na kraj każdego trójkąta nakładamy po odrobinie powideł śliwkowych. Formujemy rogaliki zaczynając od szerszego boku z nadzieniem.

Pieczenie rogalików:

Rogaliki z powidłami śliwkowymi
Przygotowane rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika

Uformowane rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem. Posypujemy cukrem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190-200 stopni i pieczemy ok. 15-20 min. na złoty kolor.