Sposób przygotowania:
Rogaliki z powidłami śliwkowymiPrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozpuścić z 2 łyżkami cukru.
Do miski przesiewamy mąkę pszenną,dodajemy posiekane masło, rozpuszczone drożdże z cukrem.Łączymy razem. Następnie dodajemy jajka ,śmietanę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części.
Wałkowanie ciasta:
Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm w kształcie koła. Dzielimy na 8 trójkątów.
Formowanie rogalików:
Na kraj każdego trójkąta nakładamy po odrobinie powideł śliwkowych. Formujemy rogaliki zaczynając od szerszego boku z nadzieniem.
Pieczenie rogalików:
Uformowane rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem. Posypujemy cukrem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190-200 stopni i pieczemy ok. 15-20 min. na złoty kolor.