krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Ciastka tortowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Ciastka tortowe

Składniki:

Ciastka tortowe

 

  • po 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 3 jajka,
  • torebka cukru waniliowego
  • łyżka kakao na krem
  • 25 dag śmietanki kremówki (30 proc.)
  • 15 dag czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana
  • 2 tyżki kakao
  • 3 łyżki cukru do dekoracji:
  • płatki migdałowe
  • po tabliczce Klasycznej Gorzkiej
  • i Alpejskiej mlecznej czekolady Goplany

Sposób przygotowania:

Ciastka tortowe
Białka ubij na pianę, dosypuj cukier i nadal ubijaj, aż piana będzie lśniąca. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Połącz obie masy. Wymieszaj z mąką i kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 min w temp. 200°C, Z ciasta wytnij 18 krążków o średnicy ok. 8 cm. •Do śmietanki na krem wsyp kakao i cukier, dodaj połamaną czekoladę Klasyczną Gorzką Goplany. Podgrzewaj, mieszając, aż składniki się połączą. Mocno ochłodź i ubij na krem. •Stop Alpejską czekoladę Goplany. Rozsmaruj na płaskim półmisku, zostaw do zastygnięcia. Zeskrob łopatką na wiórki. •Bierz po 3 krążki ciasta i przekładaj je kremem. Udekoruj według uznania.