Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Ciastka z białą czekoladą i borówkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka są przyjemnie maślane, delikatnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Połączenie składników doskonale współgra ze sobą.

Ciastka z białą czekoladą i borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka z białą czekoladą i borówkami

10 sztuk:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ÝDodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciastka z białą czekoladą i borówkami

Czekolada:

Ciastka z białą czekoladą i borówkami
Można też użyć innego rodzaju czekolady.

Białą czekoladę należy pokroić na małe kawałki.

Masa:

Ciastka z białą czekoladą i borówkami

Masło, które powinno być miękkie należy z cukrem ubić do białości, a następnie połączyć z jajkiem. Całość wymieszać z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta wmieszać kawałki czekolady.

Formowanie:

Ciastka z białą czekoladą i borówkami
Ciasteczka nie powinny być płaskie, bo w trakcie pieczenia i tak się rozpłyną.

Z masy należy uformować kulki wielkością przypominające mały orzech włoski. Każdą kulkę dużymi odstępami przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
(Uwaga! Ciastek nie spłaszczać, gdyż w trakcie pieczenia same "rozejdą" się na boki. Odstępy między nimi muszą być większe.)
Do kulek delikatnie wcisnąć po kilka borówek.

Pieczenie:

Ciastka z białą czekoladą i borówkami
Ciastka obowiązkowo należy piec w rozgrzanym piekarniku.

Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
(Powinny mieć zarumienione boki i miękki środek, który podczas stygnięcia nabierze odpowiedniej konsystencji. Mój piekarnik jest gazowy - grzeje tylko od dołu.)