Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1256]

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam te ciasteczka nie tylko w okresie świątecznym, choć przyznam, że wtedy smakują bardziej wyjątkowo... Ich delikatny oraz cynamonowy smak idealnie łączy się z dodatkiem czekolady, chrupiących orzechów i z suszonymi owocami.

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami

Składniki:

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami

Około 11 sztuk:

Dodatkowo:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 15 g orzechów (ulubionych)
  • 15 g suszonych owoców (ulubionych)

Sposób przygotowania:

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami

Czekolada i bakalie:

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami
Można użyć dowolnych orzechów i suszonych owoców.

Czekoladę i bakalie należy posiekać, ale nie na drobno.

Masa:

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami
Masa będzie drobinę lepiąca się, ale taka powinna być.

Masło i cukier należy utrzeć do białości, a następnie połączyć z jajkiem.

Do masy (miksując na wolnych obrotach) wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Na końcu wmieszać czekoladę, orzechy i suszone owoce.

Formowanie:

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami
Ciasteczka należy układać z dość sporymi odstępami.

Z powstałej masy należy uformować kulki wielkością przypominające niewielki orzech włoski.

Każdą kuleczkę (nie spłaszczać!) ze sporymi odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Cynamonowe ciasteczka z czekoladą i bakaliami
Ciastka początkowo będą miękkie, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej twardości.

Ciasteczka wstawić do rozgrzanego (!) piekarnika i piec w rozgrzanym przez 11-12 minut w temperaturze 180 stopni.
(Ciastka po upieczeniu będą miękkie, ale podczas stygnięcia staną się kruche.)