Sposób przygotowania:
Kruche ciastka z makiem bez jajek
Masło wyjmujemy z lodówki aby stało się miękkie, po czym miksujemy je z cukrem pudrem na gładką masę. Mąkę przesiewamy i dodajemy ją do masy, partiami, cały czas ucierając. Na końcu wlewamy mleko i wsypujemy mak, mieszamy. Z ciasta robimy kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Lekko podsypując mąką wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Wycinamy z ciasta dowolne kształty ( ja zrobiłam zwyczajne kółka przy pomocy szklanki). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej nasze ciasteczka. i pieczemy w temperaturze 180 około 10 minut. Zaglądamy od czasu do czasu do piekarnika, bo pod koniec ciasteczka szybko się przypiekają. Wyjmujemy upieczone ciasteczka z piekarnika, ale pozostawiamy je z 2-3 minutki na blasze, aby stwardniały (zaraz po wyjęciu są bowiem mięciutkie i łamliwe).
skuter5
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2