Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Ciastka z chleba razowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

mimo, że przepis wygląda na "siermiężny" to ciastka wyśmienite

Ciastka z chleba razowego

Składniki:

Ciastka z chleba razowego

 

  • 10 dag tartego razowego chleba lub tartego pumpernikla,
  • 10 dag orzechów włoskich bez łupin,
  • 10 dag masła lub margaryny,
  • 6-8 jaj, tłuszcz do foremek,
  • 10 dag cukru.

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z chleba razowego
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Jaja umyć, wybić ze skorupki, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z orzechami, ubitą na sztywno pianą z białek i chlebem. Przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek, upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Upieczone polać lukrem.