WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupka ryżowa z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Gęsta zupka ryżowa z warzywami i rozmieszanym jajkiem. Jest delikatna, bezmięsna, ugotowana na masełku.

Zupka ryżowa z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupka ryżowa z jajkiem

 

  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 0,5 pietruszki
  • Kawałek pora
  • Kawałeczek selera
  • 1 płaska łyżka masła
  • 2 łyżki ryżu
  • 1 jajko
  • Koperek
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupka ryżowa z jajkiem

ETAP 1:

Warzywa obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Wsypać ryż. Wlać tyle wody aby zakryć warzywa. Dodać masło, posiekany koperek i natkę pietruszki. Zupę zagotować i gotować aż wszystkie warzywa będą mięciutkie. Następnie do zupy wbić jajko i wymieszać łyżką. Gotować jeszcze kilka minut.

Zupka powinna się zagęścić i nabrać aksamitnej konsystencji.

Zupę można doprawić do smaku.

Zupka ryżowa z jajkiem
Zupka ryżowa z jajkiem po ugotowaniu w garnku.
Zupka ryżowa z jajkiem
Jajko wbite do ugotowanej zupki ryżowej.
Zupka ryżowa z jajkiem
Ugotowana zupka jarzynowa z ryżem przed dodaniem jajka
Zupka ryżowa z jajkiem
Warzywa, ryż, masło włożone do garnka i zalane wodą

Tagi:

ryż warzywa zupy