marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka z masłem orzechowym z czekoladą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto dać na stolnicę,wyrobić w rękach,zagnieść w kulę.Schłodzić,rozwałkować,wykrawać kółka.Kłaść na blasze.Piec ok.15m

Ciastka z masłem orzechowym z czekoladą.

Składniki:

Ciastka z masłem orzechowym z czekoladą.

 

  • 180 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 100 g.masła lub margaryny"Kasi",
  • 3-4 żółtka,
  • mały kartonik śmietanki 30%,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • słoiczek masła orzechowego z dodatkiem czekolady,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu lub folii aluminiowej do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciastka z masłem orzechowym z czekoladą.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wprost na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną na wiórki ostrym długim nożem.Zsunąć na stosik,wbić żółtka,dodać cukru,troszkę soli,śmietanki i wyrabiać rękami,aż składniki się połączą,posypując mąką pod spód.Zagnieść ciasto w kulę i wstawić w misce do lodówki na pół godziny.Nagrzać piekarnik do 200 st.C,blachę natłuścić,wyłożyć arkuszem pergaminu do pieczenia.Ciasto po wyjęciu rozwałkować i wykrawać szklanką i kieliszkiem podwójne kółka-jedno całe,drugie z dziurką.Układać je na blasze,wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.Po upieczeniu ostudzić,wyjąć i przekładać masłem orzechowym z dodatkiem czekolady.Podawać ciasteczka na paterze.