Sposób przygotowania:
Ciastka z nadzieniem (pop tarts)Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Twarde ostudzone masło kroić bardzo drobno i wyrobić mikserem z pozostałymi składnikami. Masło nie musi być roztarte dokładnie.
Żółtka utrzeć z octem i zimna wodą . Dodać do reszty składników i wyrobić . Zawinąć w folię spożywczą i trzymać w lodówce pół godziny.
Wyjąć i podzielić na 2 części. Rozwałkować na kawałki 30 x 22 cm. Podzielić przecinając bok 22 cm. na pół . A boki 30 cm na odcinki po 7,5 cm. Na prostokąty kłaść dżem i przykrywać drugim prostokątem ciasta. Rogi przycisnąć widelcem.
Ciastka nakłuć ( widelcem) i posmarować rozbełtanym jajkiem i odłożyć do lodówki na czas zanim piekarnik sie nie rozgrzeje.
Nagrzać piekarnik do 190*C i piec 30-35 minut.
Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk.