Ciastka z nadzieniem (pop tarts)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji ciastek

Ciastka z nadzieniem (pop tarts)

Składniki:

Ciastka z nadzieniem (pop tarts)

 

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • masło pokrojone w kostkę 200 gram
  • woda z lodówki 1/2 szklanki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • żółtko 1 sztuka
  • ocet jabłkowy 1/2 łyżeczki
  • powidła, dżem 100 gram
  • rozbełtane jajko 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Ciastka z nadzieniem (pop tarts)

Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Twarde ostudzone masło kroić bardzo drobno i wyrobić mikserem z pozostałymi składnikami. Masło nie musi być roztarte dokładnie.


Żółtka utrzeć z octem i zimna wodą . Dodać do reszty składników i wyrobić . Zawinąć w folię spożywczą i trzymać w lodówce pół godziny.


Wyjąć i podzielić na 2 części. Rozwałkować na kawałki 30 x 22 cm. Podzielić przecinając bok 22 cm. na pół . A boki 30 cm na odcinki po 7,5 cm. Na prostokąty kłaść dżem i przykrywać drugim prostokątem ciasta. Rogi przycisnąć widelcem.


Ciastka nakłuć ( widelcem) i posmarować rozbełtanym jajkiem i odłożyć do lodówki na czas zanim piekarnik sie nie rozgrzeje.


Nagrzać piekarnik do 190*C i piec 30-35 minut.


Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk.