mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciastka z szafranem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Upiekłam kruche ciasteczka z dodatkiem szafranu. Przyprawa nadała im ładny, żółty kolor, specyficzny aromat oraz lekko gorzki posmak.

Ciastka z szafranem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka z szafranem

 

  • 100 g masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta szafranu mielonego
  • cukier do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z szafranem
Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i zmielonym szafranem na puch. Do masy wbijamy jajko i znów miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i wsypujemy do masy. Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, tworzymy wałek o długości 40 cm i kroimy go ostrym nożem na dwadzieścia kawałków. Na talerz wsypujemy cukier. Każdą część ciasta spłaszczamy w dłoniach i obtaczamy w cukrze. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym do 220*C piecu przez 10 minut, aż wierzch lekko się zarumieni.
Ciastka z szafranem
Miękkie masło ucieram z cukrami na puszystą masę
Ciastka z szafranem
Z ciasta tworzymy wałek, który kroimy na 20 kawałków
Ciastka z szafranem
Każdą część ciasta spłaszczamy i obtaczamy w cukrze
Ciastka z szafranem
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia