Sposób przygotowania:
Ciasto 3 bit o smaku jagodowym z galaretkąPrzygotowanie kremu jagodowego:
Zagotowujemy 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W 1/2 szkl. mleka rozprowadzamy budynie w proszku. Wlewamy na gotujące się mleko.
Ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Gorący ściągamy z ognia i szybko wsypujemy galaretkę jagodową w proszku.
Energicznie mieszamy do momentu ,aż galaretka się rozpuści. Pozostawiamy budyń do wystygnięcia.
Masło ucieramy na puch.
Ciągle ucierając dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Przygotowanie bitej śmietany:
W 1/2 szkl. gorącej wody dokładnie rozpuszczamy galaretkę jagodową z żelatyną. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Następnie miksujemy z tężejącą galaretką.
Przygotowanie galaretki i owoców na wierzch:
Jagody dokładnie przebieramy,płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy.
Galaretki jagodowe rozpuszczamy w 3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Etap końcowy :
Na spodzie gotowego biszkoptu rozsmarowujemy krem jagodowy. Wykładamy warstwę herbatników ,które smarujemy gotową masą kajmakową.
Kajmak przykrywamy warstwą herbatników. Na herbatnikach wykładamy równą warstwę bitej śmietany. Na wierzch układamy przygotowane jagody. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
Wkładamy cisto do lodówki na kilka godzin.