Sposób przygotowania:
Łaciate ciasto z gruszkami
Miękkie masło ucieramy dokładnie z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo jajka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ucieramy wszystko dokładnie aż powstanie jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wylewamy do posmarowanej tłuszczem formy.
Natomiast do drugiej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Następnie ciasto ciemne wylewamy do formy na ciasto jasne. Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i układamy na cieście.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wykładamy na wystudzonym cieście.
Wierzch posypujemy posypką z karmelu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ucieramy wszystko dokładnie aż powstanie jednolita masa. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część wylewamy do posmarowanej tłuszczem formy.
Natomiast do drugiej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Następnie ciasto ciemne wylewamy do formy na ciasto jasne. Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i układamy na cieście.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wykładamy na wystudzonym cieście.
Wierzch posypujemy posypką z karmelu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.