Sposób przygotowania:
Ciasto ,,ananasek''Wykonanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do torownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Studzimy.
Przygotowanie masy:
Ananasy dokładnie osączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki. Na odsączonej zalewie gotujemy budyń (powinno być około 1 szklanka syropu). Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę w proszku i dokładnie wymieszamy (nie gotujemy już z galaretką) . Budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pokrojone ananasy, mieszamy.
Przekładanie ciasta:
Na upieczony i wystudzony biszkopt nakładamy masę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.