Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 296]

Ciasto " Bajka"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to wypiek łatwy w przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki są dobrze dostępne. Moim zdaniem ciasto "Bajka" jest ciastem uniwersalnym i ponadczasowym.

Ciasto " Bajka"

Składniki:

Ciasto " Bajka"

na ciasto

  • 250 g maki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 30 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka

na krem

  • 750 ml śmietany 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 15 g śmietanfixu

dodatkowo

  • 250 g galaretek w cukrze
  • 100 g herbatników
  • 100 g czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto " Bajka"
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną masę. Do masy jajecznej dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy.

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.

Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.

150 g galaretek w cukrze kroimy na małe kwadraty. Dodajemy pokrojone galaretki do masy śmietanowej. Mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce przez 30 minut.

Pierwszy blat ciasta przekładamy połową masy śmietanowej. Następnie układamy warstwę herbatników.

Na herbatnikach układamy pozostałą masę śmietanową. Na masie śmietanowej układamy drugi blat ciasta. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki.

Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę polewamy ciasto.

Ozdabiamy pozostałymi galaretkami.