Sposób przygotowania:
Ciasto " Bajka"
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną masę. Do masy jajecznej dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Miksujemy.
Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
150 g galaretek w cukrze kroimy na małe kwadraty. Dodajemy pokrojone galaretki do masy śmietanowej. Mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Pierwszy blat ciasta przekładamy połową masy śmietanowej. Następnie układamy warstwę herbatników.
Na herbatnikach układamy pozostałą masę śmietanową. Na masie śmietanowej układamy drugi blat ciasta. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę polewamy ciasto.
Ozdabiamy pozostałymi galaretkami.
Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
150 g galaretek w cukrze kroimy na małe kwadraty. Dodajemy pokrojone galaretki do masy śmietanowej. Mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Pierwszy blat ciasta przekładamy połową masy śmietanowej. Następnie układamy warstwę herbatników.
Na herbatnikach układamy pozostałą masę śmietanową. Na masie śmietanowej układamy drugi blat ciasta. Całość chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciepłą czekoladę polewamy ciasto.
Ozdabiamy pozostałymi galaretkami.