alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Ciasto krówka z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszne ciasto z masą krówkową i bitą śmietaną przełożone krakersami. Po prostu bajka :) polecam :)

Ciasto krówka z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto krówka z bitą śmietaną

 

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 8 łyżek mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 5 lyżek oleju
  • Masa krówkowa
  • 200 g masła
  • 400 g masy krówkowej
  • Bita śmietana
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl gorącej wody
  • 4 kostki gorącej czekolady
  • pół paczki krakersów

Sposób przygotowania:

Ciasto krówka z bitą śmietaną
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i wsypujemy do masy jajecznej,delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej i lekko mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy 20 min w temp 180 st. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po lyżce masy krówkowej i dalej miksujemy. Masą smarujemy biszkopt, następnie wykładamy krakersy. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i ubijamy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl gorącej wody i ostudzoną, miksujemy. Bitą śmietanę wykładamy na krakersy, posypujemy startą czekoladą. Smacznego :) 
Ciasto krówka z bitą śmietaną
Białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, natepnie mąkę wymieszaną z proszkiem
Ciasto krówka z bitą śmietaną
Piec około 20 min w temp 180 st, ostudzić
Ciasto krówka z bitą śmietaną
Masło utrzeć na puszystą masę,dodawać po łyżce krówki
Ciasto krówka z bitą śmietaną
Następnie na masie ukladac warstwę krakersów