Sposób przygotowania:
Tort "Mleczna kanapka"
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier oraz dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę z kakao i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Zdejmujemy ze spodu ciasta papier i przecinamy biszkopt na 3 blaty.
Krem: masło (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia. Masę na krem dzielimy na 3 części.
Blat ciasta układamy na talerzu i wykładamy na niego krem, potem kolejny biszkopt, krem i na wierzchu biszkopt (lekko dociskamy).
Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę wraz z ostatnią częścią kremu.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem oraz polewamy nią górę tortu. Posypujemy posypką i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę a wyjmujemy ostatnią część kremu. Krem przekładamy do szprycy.
Gdy polewa zastygnie wyjmujemy ciasto z lodówki i górę tortu dekorujemy pozostałym kremem.
(Najlepiej wstawić ciasto na całą noc do lodówki)
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Zdejmujemy ze spodu ciasta papier i przecinamy biszkopt na 3 blaty.
Krem: masło (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia. Masę na krem dzielimy na 3 części.
Blat ciasta układamy na talerzu i wykładamy na niego krem, potem kolejny biszkopt, krem i na wierzchu biszkopt (lekko dociskamy).
Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę wraz z ostatnią częścią kremu.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem oraz polewamy nią górę tortu. Posypujemy posypką i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę a wyjmujemy ostatnią część kremu. Krem przekładamy do szprycy.
Gdy polewa zastygnie wyjmujemy ciasto z lodówki i górę tortu dekorujemy pozostałym kremem.
(Najlepiej wstawić ciasto na całą noc do lodówki)