slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tort "Mleczna kanapka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny torcik. Kakaowe blaty biszkoptu przełożone słodkim kremem z mlekiem w proszku oraz polewa z gorzkiej czekolady tworzą pyszną całość. Tort nie jest trudny do przygotowania. Jego smak to bajka.... Polecam.

Tort "Mleczna kanapka"

Składniki:

Tort "Mleczna kanapka"

 

  • ciasto: 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki orkiszowej białej
  • 2 łyżki czarnego kakao

 

  • krem: 200 g masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 400 g serka twarogowego
  • 3 szkl mleka pełnego w proszku

 

  • polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • oraz: kakaowa posypka
  • tortownica o śred. 18 cm

Sposób przygotowania:

Tort "Mleczna kanapka"
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy partiami cukier oraz dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę z kakao i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników.

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Zdejmujemy ze spodu ciasta papier i przecinamy biszkopt na 3 blaty. 

Krem: masło (w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puch. Następnie dodajemy po łyżce serka cały czas miksując. Na koniec wsypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy do połączenia. Masę na krem dzielimy na 3 części.

Blat ciasta układamy na talerzu i wykładamy na niego krem, potem kolejny biszkopt, krem i na wierzchu biszkopt (lekko dociskamy).

Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę wraz z ostatnią częścią kremu.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i masłem oraz polewamy nią górę tortu. Posypujemy posypką i ponownie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę a wyjmujemy ostatnią część kremu. Krem przekładamy do szprycy.

Gdy polewa zastygnie wyjmujemy ciasto z lodówki i górę tortu dekorujemy pozostałym kremem. 

(Najlepiej wstawić ciasto na całą noc do lodówki)