Sposób przygotowania:
Ciasto wiśniowa bajkaCiasto:
Białka oddzielam od żółtek, miksuję na najwyższych obrotach na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypuję partiami cukier, dodaję żółtka, mieszam, wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i kakao, miksuję na najniższych obrotach miksera lub ręcznie.
Tak zmiksowane ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piekę 30 minut w temp 160*c. Pozostawiam do wystygnięcia.
Masa wiśniowa
Z wisni odlewam pół szklanki soku resztę razem z wisniami zagotowuję , dodaję w trakcie cukier trzcinowy i gotuję około cztery minuty, zawaszam sokiem z cytryny.
Zestawiam masę z ognia i do gorącej masy wsypuję galaretkę w proszku , mieszam do jej rozpuszczenia.
Odstawiam do wystudzenia.
Krem budyniowy
Żelatynę zalewam ciepłym mlekiem
gdy spęcznieje podgrzewam w kąpieli wodnej aż całkiem się rozpuści
Budyń gotuję w dwóch szklankach mleka do gorącego dodaję rozpuszczoną żelatynę mieszam do połączenia, zostawiam aż całkiem ostygnie.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.
Poncz: Wódkę mieszam z odłożonym wcześniej sokiem z wiśni, słodzę łyżeczką cukru pudru.
Masa śmietanowa
Mocno zimną kremówkę ubijam, w trakcie dodaję cukier puder oraz śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy.
Przełożenie
Na nasączony biszkopt wykładam tężejącą masę wiśniową , na to krem budyniowy, układam warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószam grubo białymi wiórkami kokosowymi.
Wstawiam na całą noc do lodówki do stężenia.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą.
Smacznego:)