2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Ciasto wiśniowa bajka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Ciasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort!

Ciasto wiśniowa bajka

Składniki:

Ciasto wiśniowa bajka

Ciasto:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

Warstwa wiśniowa

  • 1 słoik wiśni drylowanych
  • 30 dag cukru żelującego trzcinowego
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 łyżki soku z cytryny

Poncz:

  • ½ szklanki syropu z wiśni
  • 50 ml wódki
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Warstwa śmietanowa:

Dodatkowo:

  • 20 dag podłużnych biszkoptów
  • 10 dag wiórek kokosowych białych

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowa bajka

Ciasto:

Ciasto wiśniowa bajka
biszkopt robimy dokładnie tak jak w przepisie

Białka oddzielam od żółtek, miksuję na najwyższych obrotach na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypuję partiami cukier, dodaję żółtka, mieszam, wsypuję przesianą mąkę z proszkiem i kakao, miksuję na najniższych obrotach miksera lub ręcznie.
Tak zmiksowane ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piekę 30 minut w temp 160*c. Pozostawiam do wystygnięcia.

Masa wiśniowa

Ciasto wiśniowa bajka
wiśnie żelujemy z cukrem wsypujemy galaretkę

Z wisni odlewam pół szklanki soku resztę razem z wisniami zagotowuję , dodaję w trakcie cukier trzcinowy i gotuję około cztery minuty, zawaszam sokiem z cytryny.
Zestawiam masę z ognia i do gorącej masy wsypuję galaretkę w proszku , mieszam do jej rozpuszczenia.
Odstawiam do wystudzenia.

Krem budyniowy

Ciasto wiśniowa bajka
Krem budyniowy robimy wg przepisu do przełożenia

Żelatynę zalewam ciepłym mlekiem
gdy spęcznieje podgrzewam w kąpieli wodnej aż całkiem się rozpuści

Budyń gotuję w dwóch szklankach mleka do gorącego dodaję rozpuszczoną żelatynę mieszam do połączenia, zostawiam aż całkiem ostygnie.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.

Poncz: Wódkę mieszam z odłożonym wcześniej sokiem z wiśni, słodzę łyżeczką cukru pudru.

Masa śmietanowa

Ciasto wiśniowa bajka
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno

Mocno zimną kremówkę ubijam, w trakcie dodaję cukier puder oraz śmietan fiksy aż do uzyskania puszystej masy.

Przełożenie

Ciasto wiśniowa bajka
na sam koniec składamy pyszne warstwowe ciasto

Na nasączony biszkopt wykładam tężejącą masę wiśniową , na to krem budyniowy, układam warstwę podłużnych biszkoptów i następnie krem śmietanowy, oprószam grubo białymi wiórkami kokosowymi.
Wstawiam na całą noc do lodówki do stężenia.
Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą.
Smacznego:)