Szef

Szef

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Ciasto Balowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wyśmienite, genialne i wspaniałe ciasto na elegancką uroczystość.

Ciasto Balowe

Składniki:

Ciasto Balowe

 

  • Na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę budyniową:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3-4 żółtka
  • 0,75 szklanki mąki
  • Dodatkowo:
  • 0.5 litra śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietany (bitej, np. "fix")
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 paczki herbatników
  • 1 duża paczka krakersów
  • 1 puszka mleka słodzonego

Sposób przygotowania:

Ciasto Balowe
Biszkopt: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Masa budyniowa: Zagotować 1,5 szklanki mleka. W pozostałym rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę wlewać powoli do gotującego się mleka, mieszając. Gdy wszystko przestygnie utrzeć mikserem z margaryną. Dodatkowo: Mleko w puszce zagotować na karmel. Śmietanę ubić z cukrem i śmietaną "fix". Na biszkopt wyłożyć masę budyniową na niej herbatniki, potem karmel i krakersy. Na to bitą śmietanę i posypać czekoladą. To ciasto gwarantuje niebiańskie doznania. Nie martwcie się, jeżeli wam się nie uda za pierwszym razem, ponieważ nie jest to ciasto łatwe do zrobienia.