2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ciasto bananowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To ciasto to dobry sposób na pozbycie się bardzo dojrzałych już bananów. Jest wilgotne I bardzo smaczne.

Ciasto bananowe

Składniki:

Ciasto bananowe

 

  • 3 duże jajka
  • 25 dag miękkiego masła
  • 25 dag drobnego cukru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 duże dojrzałe-miękkie banany
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao
  • 2 łyżki proszku budyniowego czekoladowego

 

  • Dodatkowo
  • Czekoladowa polewa

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe

ETAP 1:

Miękkie masło o temperaturze pokojowej zmiksowac z cukrem i jajkami na gładką puszystą masę. Banany rozdrobnić na papkę widelcem, wymieszać ze śmietaną i dodać do jajek, całość krótko zmiksowac. Tylko do połączenia.

Suche składniki wymieszać razem, dodać do masy, całość delikatnie wymieszać.
Przełożyć do wyłożonej pergaminem keksowki i puec około godzinę- do suchego patyczka w temp 180 *c.

Po upieczeniu udekorować polewa i płatkami migdałowymi.

Smacznych wypieków!