rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Ciasto bananowe bez pieczenia

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Do przygotowania ciasta użyłam składników, które gdzieś tam się po szafkach pochowały i czekały na zużycie :)

Ciasto bananowe bez pieczenia

Składniki:

Ciasto bananowe bez pieczenia

 

  • Na formę 24x24cm:

 

  • 16 herbatników maślanych
  • 500g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 banany
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 10 herbatników kakaowych
  • 1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym
  • (Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl)
  • 50 g płatków białej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe bez pieczenia

Etap I

Ciasto bananowe bez pieczenia
Na hebratniki wykładamy przygotowaną I część masy

Spód blaszki wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. Herbatniki układamy jeden obok drugiego. Każdą galaretkę: pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350 ml wody. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem oraz rozdrobnionymi widelcem bananami. Dzielimy na dwie części i do pierwszej dodajemy pokruszone herbatniki kakaowe. Po wymieszaniu szczelnie wykładamy na warstwę herbatników.

Etap II

Ciasto bananowe bez pieczenia
Postępujemy wedle wskazówek w drugiej części przepisu

Galaretkę zieloną wylewamy powoli na masę bananową i układamy- lekko dociskając ciasteczka z nadzieniem cytrynowym, wstawiamy do lodówki. Na stężałą galaretkę agrestową wylewamy pomarańczową i ponownie wstawiamy do lodówki na ok 25 minut. Na ściętą część galaretkową wykładamy drugą część masy bananowej i posypujemy płatkami czekolady. Chłodzimy całość najlepiej kilka godzin przed podaniem.