Sposób przygotowania:
Bananowiec bez pieczenia
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładam herbatnikami. Masa bananowa: Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, pozostawiam do ostudzenia. Banany obieram i rozgniatam widelcem. Do ubitej kremówki wlewam ostudzoną żelatynę, i dodaję bananową miazgę, mieszam. Masa piankowa: Na zimnym mleku ubijam śnieżki. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody. Do bitej śmietany dodaję zimną ale wciąż płynną galaretkę i dalej miksuję. Na herbatniki rozłożone w formie wylewam masę bananową, wkładam do lodówki do stężenia. Na to wylewam masę piankową i znów chowam deser do lodówki. Wierzch dekoruję plasterkami banana i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki.