mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bananowiec bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto z bananami i galaretką bez pieczenia na herbatnikach :) Gorąco polecam :)

Bananowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowiec bez pieczenia

 

  • kilka herbatników na wyłożenie dna tortownicy

 

  • Masa bananowa:
  • 3 banany
  • 400 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

 

  • Masa piankowa:
  • 400 ml zimnego mleka
  • 2 opakowania śnieżki (bitej śmietany w proszku)
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 szklanka gorącej wody

 

  • Wierzch:
  • 2 galaretki morelowe
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

Bananowiec bez pieczenia
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładam herbatnikami. Masa bananowa: Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, pozostawiam do ostudzenia. Banany obieram i rozgniatam widelcem. Do ubitej kremówki wlewam ostudzoną żelatynę, i dodaję bananową miazgę, mieszam. Masa piankowa: Na zimnym mleku ubijam śnieżki. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody. Do bitej śmietany dodaję zimną ale wciąż płynną galaretkę i dalej miksuję. Na herbatniki rozłożone w formie wylewam masę bananową, wkładam do lodówki do stężenia. Na to wylewam masę piankową i znów chowam deser do lodówki. Wierzch dekoruję plasterkami banana i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na kilka godzin do lodówki.
Bananowiec bez pieczenia
Etap 1 Tortownicę wykładam herbatnikami całe dno
Bananowiec bez pieczenia
Etap 2 Banany obieram i rozgniatam widelcem
Bananowiec bez pieczenia
Etap 3 Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem
Bananowiec bez pieczenia
Etap 4 Wierzch dekoruję plasterkami bananami i zalewam galaretką