Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1620]

Ciasto bananowe z kaszą manną i polewą czekoladową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne bardzo pyszne ciasto, czekoladowo-bananowe z pyszną domową polewą, będzie ozdobą każdego stołu. Polecam.

Ciasto bananowe z kaszą manną i polewą czekoladową

Składniki:

Ciasto bananowe z kaszą manną i polewą czekoladową

Ciasto:

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • różowe draże
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe z kaszą manną i polewą czekoladową
1. Ciasto:

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy. Dodajemy rozgniecione banany i ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.

2. Polewa:

Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody i dokładnie mieszamy, tak żeby powstała nam gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

3. Dekoracja i podanie:

Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Ciasto można pokroić na 8 sporych porcji.

Szklanka do odmierzania składania o pojemności 250 ml.