Sposób przygotowania:
Ciasto bananowe z kaszą manną i polewą czekoladową
1. Ciasto:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy. Dodajemy rozgniecione banany i ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.
2. Polewa:
Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody i dokładnie mieszamy, tak żeby powstała nam gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
3. Dekoracja i podanie:
Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto można pokroić na 8 sporych porcji.
Szklanka do odmierzania składania o pojemności 250 ml.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy. Dodajemy rozgniecione banany i ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.
2. Polewa:
Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę gorącej wody i dokładnie mieszamy, tak żeby powstała nam gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
3. Dekoracja i podanie:
Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto można pokroić na 8 sporych porcji.
Szklanka do odmierzania składania o pojemności 250 ml.
skuter5
Babeczka35
Bardzo polecam moje, jest pyszne :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec :)
lukrowanepierniczki